2 Eylül 2012 Pazar

İlk Adımda Akvaryumculuk


Yeni başlayan arkadaşların cam akvaryum tercih etmeleri iyi bir seçenektir. Cam akvaryumlarda dikkat edilecek faktörler; hangi malzemeden yapıldığı, yapıştırmada kullanılan silikon, akvaryumun şekli, büyüklüğü ve aydınlatmasıdır.
Elli veya yüz litrelik akvaryum idealdir. Ayrıca akvaryum içinde kullanılacak malzemelere de dikkat edilmelidir. Akvaryuma konulacak suyun dinlenmiş su olması, taş, kum ve çakılların aşırı olmaması ve daha önceden yıkanmış olması, ısıtıcı, filtre, ilaçlar,arka fon kağıdı, yemlik ve yavruluk bulundurmak önemlidir. Balıklar akvaryuma konulmadan önce mutlaka bulundukları poşetle birlikte on beş - yirmi dakika balıkların suya alışması için bekletilmelidir.




Akvaryumculuğa yeni merak salan arkadaşların dikkat etmesi gereken özelliklerden biride besleyeceği balığın seçimidir. Mesela bu balık lepistes, moli, velifera gibi canlı doğuranlar alabilir. Çünkü bu balıkların bakımı kolay ve zahmetsizdir. İstenilen boyutta akvaryum kullanılabilir. Tabi besleyeceği balık sayısı da önemli bir faktördür. Demek istediğim bu tür balıklar bazı çiklit balıkları gibi türe özgü akvaryum boyutlarına ihtiyaç duymaz. Mesela astronot balığı; bu balıklar minimum üç yüz litrelik akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Canlı doğuran balıklar değişik renk ve desenlere sahip olmalarından dolayı göze hoş gelirler ve oturup izlemek insana keyif verir. Bu balıklar doğumlarında ortalama 20-30 arası yavru yaparlar. Doğum yapacak dişi balığın doğuma birkaç gün kala diğer balıkların yanından alınıp aynı akvaryumda bu balıklara ait yavruluk denen iki bölmeli olan plastik kaplara konmaları gerekir. Doğum gerçekleştikten sonra dişi balık bu kaptan alınıp tekrar akvaryuma konulması gerekir. İllede bu balıkları beslemek şart değil bu gruba japon balıkları, koiler, bazı çiklet balığı türleri de girebilir. Bunlar zebra, sarı prenses, yunus çiklet gibi türlerdir. Çiklet türleri diğer balık türlerine göre daha dayanıklı ve grup halinde dolaşmalarından dolayı beslemek için tercih edilebilir.

2 yorum: