6 Eylül 2012 Perşembe

Ahli

Malawi gölünün derin kayalık bölgelerinde yaşayan bu balıklar etçil beslenirler bu yüzden kendinden küçük diğer balıklarla bir arada beslenmeleri uygun değildir. Bu balıkların erkekleri yaklaşık on sekiz, dişileri on beş cm kadar büyüyebilirler.
Türe özgü karma akvaryumlarda  beslenebilselerde diğer malavi ciklitlerine (Sarı prenses, yunus ciklit gibi ) karşı saldırgan davranışlar gösterebilirler. Bulundukları akvaryumlarda suyun sıcaklığı yirmi dört ile yirmi altı arası , ph ise yedi buçuk ile sekiz buçuk arası olması balıklar için uygundur. Bulundukları akvaryumun büyüklüğü minimum yüz elli litre olmalı ayrıca akvaryum ne kadar büyük olursa balıklar için o kadar iyi olur. Akvaryum balık türleri içinde mavi rengin en iyi yansıtıldığı balıklardandır. Bakımı az da olsa tecrübe gerektirir yani sarı prenses , zebra ve yunus ciklite karşı daha zordur. Bu balıklara dondurulmuş yem. kıyılmış karides, midye ve balık etleri verilebilir.

Ortalama bir yılda eşeysel olgunluğa erişen erkekler metalik mavinin tonlarını taşırlar.Renklenme normal şartlarda altıncı ayda başlar ve on ikinci aya kadar sürer. Beslendikleri akvaryumda mutlaka ama mutlaka bir tane mavi renkli malavi erkeği bulunmalı aksi taktirde bir birlerine saldırmaları ve öldürmeleri muhtemeldir. Bir ahli erkeğine üç dişi düşmeli ayrıca akvaryum dişilerin saklanabileceği taş, bitki , kaya gibi saklanma alanları oluşturulmalıdır. konusunda akvaryum şartları yerinde ise, dişilerin üremeye hazır olduğu koku ve salgılarını erkek balığa ulaştırıyorlarsa, düz kumluk alan akvaryumda mevcut ise, aşırı agresif ve sert balıklar bu üreme anına müdahale etmiyorsa çok çok istekli balıklardır. Ağızda kuluçka yapan tür yaklaşık olarak ortalama 21 gün kuluçka gerçekleştirir. Isıya bağlı olarak yavruların çıkarılması konusunda değişkenlik görülebilir. Ahli balığı dişileri yumurtaları atmaya az meyilli olan balıklardır, kısaca sadık iyi bir anne olarak dikkat çeken yapıları vardır. Dişi kuluçkanın son günlerine doğru üreme akvaryumuna alınabilir, yavrulara zarar vermeyen anne bir süre daha yavruları tehlike anında ağzına toplayarak koruyabilir. Ağız dolu iken dişiler küçük yem parçaları ile beslenebilir ve kuluçkanın son günlerine doğru bu yem parçaları ile artık keselerini kaybeden yavrularını besleyebilir. Cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Yukarıda söz edildiği gibi dişilerin rengi kahverengi tonlarındadır.

1 yorum:

  1. http://aquriumfishss.blogspot.com.tr/2014/12/hersey-burada.html

    YanıtlaSil